Игра децу чини паметнијом, прилагођенијом..

Ако се бринете да ли ће ваш предшколац ове године довољно научити да би био спреман за школу треба да знате да вам нису потребне никакве вежбанке из математике већ само одређене игре. Наиме, слободна и маштовита игра кључна је за нормалан социјални, емотивни и когнитивни развој. Она децу чини паметнијом, прилагођенијом и ослобађа их напетости.slobodna-igra
Да ли помажете или одмажете детету у игрању? Сигурно се и ваше дете радо игра са змајевима или пије сокић и иде у госте принцезама, зар не? Све то је одлично за развој емоционалних, интелектуалних и социјалних вештина.

Слободна игра представља најважнији тип игре и разликује се од структурисаних активности по својој маштовитости и живахности. Оваква игра може често да укључи и имагинарне другаре који такође спадају у сасвим нормалан развој и не треба да вас брину.

Све ово значи да је машта веома пожељна. Eво чиме можете да је стимулишете и тако охрабрите слободну игру код вашег предшколца (али и ђака):

Кутија са костимима

Без обзира ког пола је ваше дете, пробајте да набавите разну одећу, костиме и стварчице попут ташни, марама, накита, штапа, шешира и слично који ће задовољити потребе оба пола. Уосталом, ко каже да девојчица не може да буде Супермен?

Кутија за рециклажу

Ако имате гомилу празних конзерви, кутија од цереалија и млека, ваше дете ће од њих моћи да направи супермаркет, робота или свемирски брод … листа је неограничена.

Папир, оловке, фломастери, лепак

Све су то обавезне стварчице за играње школице, цртање знакова, прављење гусарске капе итд.

Старе кухињске ствари

Свака имагинарна кућа би требало да има овакве ствари. Како да правите ручак за имагинарне другаре без варјаче и шерпице?

Коцке за слагање

Шта се тек све може направити од коцкица! Различите студије су показале да деца која се играју са коцкицама имају боље развијене језичке способности од оне деце која немају коцке. Ето одличног поклона!

Тајно место за скривање

Наравно, ако знате за тајно место тешко да ће оно бити тајно, али неко ушушкано месташце – иза фотеље, испод кухињског стола, испод степеница, иза жбуна у дворишту, омогућиће детету да направи свој невероватан свет који ви нећете моћи да нарушите.

Пpеузето: http://www.najboljamamanasvetu.com/

Advertisements

Оставите коментар

Објављено под Разно

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s