Екологија

Заштита животне средине и профит

Рециклажом се обезбеђује смањена потрошња примарних сировина, односно сировог материјала из природе. Смањује се количина отпада која се одлаже на депонију „Винча“, а извлачењем секундарних сировина из отпада искоришћене материје се могу поново ставити у производњу што има пре свега за циљ заштиту то јест очување животне средине. Не треба изоставити ни економске ефекте који су веома присутни.

У систему заштите животне средине рециклажа заузима високо место. Препорука владама свих земаља, а посебно високо индустријских, је да се рециклажи мора посветити максимална пажња са трендом сталног унапређивања.
Познато је да се издвајањем секундарних сировина и рециклажом количине отпада могу свести на само 20 до 30 одстио од укупно насталог отпада. Ако знамо да се у свету стварају милиони и милиони тона отпада, јасно је колики су ефекти рециклаже у заштити животне средине и стварању профита.
Познато је да је рециклажа веома заступљена у развијеним земљама, што је регулисано посебним законским одредбама којима је уређено да инвеститори још у цену производа уграђују и део којим ће бити обезбеђено рециклирање.

Систем рециклирања је различито заступљен у земљама Европе и света. Тако примера ради данас се у Немачкој рециклира између 30 и 40 одсто, у Јапану између 80 и 90, док се у нашој земљи рециклира тек између шест и осам одсто укупног отпада.
Оно што посебно охрабрује је да и код нас овај поступак почиње све више да се развија. Прихватили су га пре свега органи управе, стручњаци, а што је најважније и привредници. Велики допринос развоју рециклаже код нас дају граћани, који су све више присутни у систему сакупљања секундарних сировина.
Оно што посебно желимо да истакнемо то је место и улога Јавних комуналних предузећа, која се баве сакупљањем и одношењем смећа у систему рециклаже.
Да је рециклажа профитабилна показује и то што је све више предузећа заинтересованих да се баве овом врстом бизниса. Али једно је сигурно, то је процес, који захтева озбиљност, поштовање прописа и опремљеност у смислу техничке и материјалне могућности. Зато будимо опрезни, јер рециклажа не представља увек и само профит.

ЈКП Градска чистоћа Београд

Advertisements

Оставите коментар

Објављено под Радни материјал за наставу, Разно

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s